Продукти:
За една багета 300 г / за 4-ри човека (но, не много гладни ;))
- 250 г брашно + брашно за размесване
- 200 мл хладка вода
- 10 г прясна мая
- 1 к.л. сол
Приготвяне:
1. Разтворете маята в хладката вода и оставете да почине 5 минути.
2. В купа пресейте брашното и го смесете със солта. Направете кладенче в средата и изсипете маята. Размесете меко тесто, покрийте и оставете да почине 15 минути.
3. Дегазирайте тестото. С влажни ръце ударете тестото четири пъти. След това хванете единия край на тестото и го раздърпайте навън и после върнете към центъра. Завъртете купата и повторете това още четири пъти в четирите края на тестото. Повторете тази цялата процедура още два пъти. Оформете топка, покрийте и оставете да почине 15 минути. Повторете това още 2 пъти, като след всеки път оставяте тестото да почине 15 минути.
4. В застлана с хартия тава за печете оформете багетата и направете леки прорези с нож по повърхността й. Покрийте и оставете да втаса 1 час. (При мен и 15 минути свършиха добра работа, тъй като нямаше време ;))
5. Печете в предварително загрята на 240 градуса фурна около 30 минути или докато багетата се изпече. Препоръчва се във фурната да се постави съд с вода, аз забравих за това, но багетата ми се получи, donc ;)
6. Извадете и оставете да изстине върху решетка.
Ingrédients
- 250 g Farine semi-complète de blé
- Pour le façonnage (un peu)
- 20 cl Eau tiède
- 10 g Levure fraiche de boulanger
-1 cuil. à café Rase de sel de mer gris
Préparation
1. Délayez la levure dans l’eau tiède et laissez reposer 5 min.
2. Dans un saladier, mélangez la farine avec le sel. Faites un puits, versez la levure diluée et mélangez juste assez pour obtenir une boule de pâte homogène. Couvrez et laissez reposer pendant 15 min. à température ambiante.
3. Dégazez la pâte. Pour cela, avec les mains humides et dans le saladier, rabattez la pâte sur elle-même quatre fois. Pour cela, prenez un bout de pâte, tirez-le vers le haut et ramenez-le vers le centre, tournez le saladier d’un quart de tour, puis recommencez avec un autre bout de pâte. Répétez ces opérations encore deux fois. Couvrez et laissez à nouveau reposer pendant 15 min. Procédez encore trois fois à ces opérations en laissant reposer la pâte pendant 15 min à chaque fois.
4. À l’aide d’une cuillère en bois ou de vos mains farinées, transvasez la pâte délicatement dans un moule à baguette généreusement fariné. Saupoudrez le dessus de la baguette d’un peu de farinecouvrez et laissez reposer 1 heure. Apres et enfournez.
Remplissez d’eau aussitôt le plat en métal et laissez cuire pendant 30 minutes jusqu’à ce que la baguette soit bien dorée.
5. Préchauffez le four à 240 °C (th. 8), avec un plat en métal posé sur la sole du four.
6. Au sortir du four, laissez la baguette refroidir sur une grille.
Няма коментари:
Публикуване на коментар