неделя, 15 септември 2013 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ С ЛОКУМ

Ако разполагате с хлебопекарна, това е вашата най-лесна рецепта за козуначено тесто :) Трябва само да го замесите вътре да го оставите да втаса и да приготвите кифлички, козунак или каквото ви се иска. Успех!


Продукти:
- 2 яйца + 1 белтък (жълтъка оставете за намазване)
- 1 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 41/2 ч.ч брашно
- 1/2 ч.ч. захар (120 пв)
- 1/2 к.ч. олио (60 ml)
- 1 суп. л. суха мая
- 1/2 с.л. лимонов сок (7.5 ml)
- 1/4 ч.л. сол
- можете да добавите и кора от лимон, но поради обработката им не ги предпочитам
- локум
- 1 яйце + 2 с.л. прясно мляко за намазване на кифличките преди печене
- захар за поръсване

Приготвяне:
Избирам от програмите на хлебопекарната тази, която служи за замесване на тесто. На дъното поставям първо всички течности. В чаша счупвам яйцата и след това допълвам с прясното мляко, докато се получат 1 и 1/2 чаша с течност. Разбивам леко преди да изсипя в хлебопекарната. След това добавям олиото и лимоновия сок. Тук е момента да се добави лимоновата кора ако все пак сте се престрашили да го направите. :) Накрая изсипвам брашното, в средата върху него сухата мая, а в едното от ъгълчетата солта (защото маята не обича сол :)). Изчаквам цикълът на замесване и втасване да приключи и оставям тестото в затворената хлебопекарна за още около един час, докато удвои обема си.
Разделям тестото на 4 топки и всяка една от тях разточвам с дебелина около 3-4 мм. Всеки образувал се кръг разрязвам през средата на 8 парчета, които завивам като кифлички, като в средата на всяко парченце поставям 1/2 кубче локум. Готовите кифлички се нареждам в застлана с хартия за печене тава и ги оставям покрити да втасат. Когато увеличат обема си, намазвам кифличките с разбитото яйце и прясно мляко и поръсвам с кристална захар. Пека до готовност при 175 градуса за около 15 - 20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар