неделя, 16 май 2010 г.

СОЛЕНА ТОРТА


 Тази торта приготвих за рождения ден на татко. Той предпочита солените храни пред сладките затова изненадата беше наистина голяма. Тортата може да се използва и като предястие или гарнитура.

Продукти:
- 1 кг картофи
- 1 кутия майонеза
- 250 гр сирене
- 250 гр кашкавал
- 6 яйца (3 за пълнежа и 3 за украса)
- 1/2 буркан кис. краставички
- маслини
- моркови
- чубрица
- сол

Приготвяне:
Обелвам и сварявам картофите. Намачквам половината от тях, осолявам ги и ги поставям на дъното на кръгла тава за торта облечена отвътре с домакинско стреч фолио. Притискам картофите с лъжица за да се оплатнят добре. Застланите картофи (първия блат) намазвам с майонеза поръсвам с половината от настъргано сирене, половината от настърганите яйца нарязаните на ситно кисели краставички и половината от настъргания кашкавал. След това поставям останалите намачкани картофи също осолени и леко притискам така че да се получи втори блат. Така наредената торта оставям за половин час в хладилник. След това я изваждам и обръщам в чиния за сервиране. Отделям стреч фолиото внимателно. Намазвям тортата с останалата майонеза поръсвам отгоре с останалото настъргано сирене, яйца и кашкавал. Отстрани тортата наръсвам с чубрица а отгоре украсявам с яйца, маслинки и нарязани моркови и кисели краставички. Поръсвам с червен пипер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар