неделя, 14 януари 2018 г.

SPEZZATINO с телешко месо | SPEZZATINO de bœuf




Думата spezzatino произлиза от spezzato (нарязано) която с окончанието -ino, определя вид ястие приготвено от нарязани на парченца месо. Spezzatino се приготвя с месо бедно на мазнина и изисква дълго и готвене на бавен огън, което допринася за един богат и невероятен вкус.

Благодаря на нашата скъпа приятелка Лили за вдъхновението да се потопим в дебрите на италианската кухня и на http://www.lacuisineitalienne.fr/recette-italienne-spezzatino-de-boeuf/ за чудесната рецепта.


Продукти за 4-5 човека

- 1 кг - телешко месо
- 400 г белени домати
- зехтин 
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 500 г картофи
- 500 г моркови
- 2 листа - дафинов лист
- сол
- черен пипер

Приготвяне на spezzatino с телешко месо

Почистете, обелете и нарежете чесъна и лука.

В дълбока тенджера поставете на дъното зехтин и оставете да се загрее, след което прибавете чесъна и лука и задушете докато лукът омекне. След това добавете нарязаното на парчета телешко месо. (За да бъда сигурна, че месото ще се приготви добре предварително сварих нарязаното на късове месо в тенджера под налягане за около 40 мин.) След няколко минути добавете и обелените домати. Подправете със сол и пипер. Покрийте тенджерата с похлупак и оставете да се вари на бавен огън около час и половина. В случай, че сте сварили месото в тенджера под налягане времето необходимо за варене е около половин час.

Почистете и обелете морковите и картофите. Нарежете ги на едни парчета. Картофите можете да поставите във вода за да не почернеят.

След час и половина добавете морковите и половин час по-късно картофите. Покрийте тенджерата и варете на бавен огън. Наблюдавайте и разбърквайте периодично. Когато картофите са добре сварени, оттеглете тенджерата от огъня и оставете покрита няколко минути. 

Сервирайте SPEZZATINO декорирано с дафинов лист и леко поръсено със зехтин.

Съвет: За да приготвите това ястие изберете хубаво и качествено телешко месо. Гответе под похлупак, за да запазите сочността на ястието. Можете да отстраните капака в края на готвенето, ако то ви се струва прекалено течно.

---------------------

Le mot spezzatino vient du participe spezzato (coupé) qui, avec le diminutif -ino, indique un type de plat à base de viande coupée en morceaux. Cousin du ragoût, le spezzatino se cuisine avec des viandes pauvres et nécessite donc une longue cuisson, ce qui lui donne ce goût si exceptionnel. 

Je remercie de nos chère amie Lili pour inspiration de me plonge dans la cuisine italien et http://www.lacuisineitalienne.fr/recette-italienne-spezzatino-de-boeuf/  pour la recette incroyable.

Ingrédients pour 4-5 personnes

- 1 kg Viande de bœuf 
- 400 gr Tomates pelées
- Huile d’olive vierge extra
- 2 gousses Ail 
- 2 Oignons
- 500 g Carottes 
- 500 g Pommes de terre 
- 2 feuilles Laurier
- Sel
- Poivre

Préparation du spezzatino de bœuf

Pour commencer, nettoyez, épluchez et hachez finement l’ail et l’oignon.

Mettez le tout dans une cocotte, ajoutez un filet d’huile d’olive et faites cuire à feu moyen, jusqu’à que l’oignon soit bien doré. Ajoutez alors les morceaux de bœuf et les feuilles de laurier. Faites revenir quelques minutes puis ajoutez les tomates pelées, salez et poivrez. Couvrez la cocotte et laissez cuire une heure et demi environ.

Pendant ce temps, épluchez les pommes de terre et les carottes, coupez-les en gros dés et plongez les pommes de terre dans l’eau pour éviter qu’elles noircissent.

Une fois l’heure et demi passée, ajoutez les carottes et, une demi-heure plus tard, les pommes de terre. Une fois les pommes de terre cuites (comptez une demi-heure encore), éteignez le feu  et laissez reposer quelques minutes. Servez le spezzatino di manzo avec un filet d’huile d’olive et une feuille de laurier frais.

Conseils

Pour cuisiner ce plat, nous vous conseillons d’utiliser une viande de bonne qualité, la même que pour un Bœuf bourguignon. Cuisez bien le tout à couvert pour conserver l’humidité et n’ôtez le couvercle que si, en fin de cuisson, le spezzatino vous parait trop liquide.


Няма коментари:

Публикуване на коментар