Да си призная винаги съм имала две притеснения за да приготвя баклава. Първо, че е доста сложно и второ, че трябва да почакам поне два дни за да я опитам. Е, това всъщност съвсем не е така.
По стара семейна традиция похапваме баклава на Коледа, и то наистина в доста неприлични количества... Тази година, обаче ми се искаше още. Затова събрах смелост и поисках рецептата от татко, запретнах ръкави и... наистина се позабавлявах.
Продукти:
- 1 пакет кори /500 гр/
- 75 мл олио
- 60 гр масло
- 200 гр натрошени орехи /аз ги обичам на едри парченца за да се усещат навсякъде ;)/
- 150 гр пшеничен грис
- 1 с.л. канела
За сиропа:
- 600 гр захар
- 450 мл вода
- ванилия
Приготвяне:
Както казах доста лесно. Добре е да използвате дълбока и не много голяма тава за това количество. На дъното на тавата поставих два листа сгънати на две. Отгоре намазах с малко олио и така започнах да нареждам корите като всяка следваща намазвам с мазнина и поръсвам обилно с грис. На 2 или три места поставям неприлично количество орехи с канела. Завършвам отново с две кори. Нарязвам баклавата на парченца и заливам с разтопеното масло.
Пека при 200 С докато се зачерви. Оставям да изстине, задължително!!! За сиропа в малък съд смесвам захарта и водата добавям ванилията и оставям да заври. Заливам изстиналата баклава, покривам с фолио и би трябвало да се остави за 2 дни за да се накисне добре, но това е напълно невъзможно :). Признавам си у дома започваме да си хапваме от нея след около 3 часа, а след 2 дни вече се прави втората ;)
Приятно готвене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар