ПРОДУКТИ:
- 2 ч.ч. жито
- 12 ч. ч. вода
- 2 с.л. нишесте
- 1 ч. ч. вода за разбиване на нишестето
- 2 ч. ч. захар
- 1/2 ч. ч. счукани орехи
- 1/2 ч. ч. стафиди
- 1 ч. л. сол
- 1 ванилия
- 1 с. л. канела
ПРИГОТВЯНЕ:
Почиствам и измивам житото, поставям го в съд с вода да се вари около 40 минути след което прибавям солта. Отстранявам съда от огъня и го оставям за около 2 часа на топло място (плътно завит) до пълно размекване на зърната. Отделям чаша и половина жито, останалото миксирам заедно с течността и кристалната захар, прибавям и почистените стафиди и половината орихови ядки. Постаням съда отново на огъня и когато кипне прибавям разбитито във водата нишесте. След като поври няколко минути, отстранявам кашата от огъня, ароматизирам с ванилията и прибавям отделеното по-рано жито. Получената смес се изсипва в намокрени с вода купички.
Изстиналото ашуре можете да поръсите с останалата част от ядките карамелизирани в захар и канела.
Няма коментари:
Публикуване на коментар