неделя, 9 май 2010 г.

ЧАЕНА ТОРТА "ШАХ"


Тази рецепта направих от любимата си "сладка" книга на невероятната Добрина Венкова. В последствие малко промених рецептата но смятам че резултата стана дори по-вкусен ;).
БЛАТОВЕ:
Продукти:
- 180 g краве масло
- 200 g пудра захар
- 4 яйца
- 50 g какао
- 0,200 l студен силен чай (за тази рецепта използвах AKBAR cherry)
- 220 g брашно
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 праха ванилия

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване, прибавят се един по един жълтъците, чая и накрая брашното смесено с бакпулвера. Белтъците се разбиват на сняг и също се прибавят към жълтъчната смес като внимателно се разбъркват за да не спаднат. Сместа се разделя на две в едната се добавят ванилиите а в другата какаото. Двата блата се изпичат поотделно в тортена форма в умерена фурна.

КРЕМ: Продукти:- 800 ml прясно мляко
- 1 яйце
- 1 пакетче нишесте ванилия
- 70 g захар
- 2 бр киви

Приготвяне:Млакото се разбърква с нишестето, захарта и жълтъка. Сместа се вари до сгъстяване. Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към останалата смес.

НАРЕЖДАНЕ НА ТОРТАТ:
Блатовете се оставят да изтинат. Всеки от тях се разрявзва на три кръга с различни по размер чинии. Така се образуват три светли и три тъмни кръга - голям, среден и малък, но с радна ширина на лентата. В обрач за подреждане на торта се поставя най-големия светъл кръг в него слагаме средния тъмен кръг, а най-накрая най-малкия светъл кръг. Заливаме с 1/3 от крема нареждаме нарязаното и почистено киви и заливаме с другата 1/3 крем. След което подреждаме блатовете по същия начин но започваме от останалия тъмен блат и т. н. намазваме тортата отгоре в останалия крем и украсяваме с фигурки от фондан. Тези направих сама с помощта на готова смес която намерих в МЕТРО. Можете вместо фондан да украсите и с плодове и ли с каквото предпочитате.


Няма коментари:

Публикуване на коментар