вторник, 19 февруари 2013 г.

МОРКОВЕНА ТОРТА


За блата:
300 гр брашно
4 яйца
4 моркова
100 г. орехови ядки
300 г захар
90 мл олио

1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. канела
1 щипка сол
ванилия

За крема:
200 г крема сирене (безсолно)
200 г квасена сметана
50 г масло
2 ч.ч. пудра захар
ванилия
лимонова есенция

Приготвяне:
Настъргвам морковите на фино ренде. Смилам предварително изпечените орехови ядки с малко захар. Пресявам брашното в дълбок съд заедно с бакпулвера, ванилията, канелата и щипката сол. Разбивам яйцата в отделен съд до получаване на пяна. Постепенно добавям захарта и продължавам да разбивам. Добавям олиото на тънка струя и разбивам още малко. Към добре разбитите яйца добавям сместа с брашното, морковите и изпечените орехчета. Разбърквам всичко много добре.

Изсипвам в тавичка за торта покрита с хартия за печене. Изпичам блата на 180 градуса до готовност. за около 30 мин. Оставям готовия блат да изстине и тогава го изваждам от формата.
За крема разбърквам крема сиренето и квасената сметана в дълбок съд, добавям размекнатото масло и пудрата захар и разбивам добре. Добавям ванилията и лимоновата есенция.

Разрязвам блата на две с помощта на конец. Поставям долната част в чиния за сервиране и намазвам обилно с крем. Отгоре поставям втория блат и също намазвам с крем от всички страни. Декорирам тортата с настъргани моркови.

Това е една наистина лесна и вкусна рецепта. Ако не ви се играе много направете мъфини от тестото за блатовете, дори без крем се получават невероятно вкусни.





Няма коментари:

Публикуване на коментар