Това е, зарязвам козунаците! Тези кифличка изненадаха цялото ми семейство със своята невероятност. Приготвят се доста лесно. Тестото наподобява козуначено а комбинацията от вкусове в пълнежа ги прави невероятно вкусни.
Не се страхувайте да опитате, резултата е поразителен!
ТЕСТОНе се страхувайте да опитате, резултата е поразителен!
Продукти: - 5 ч. ч. брашно
- 1 кубче мая
- 1/3 ч. ч. захар
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 50 гр масло
- 2 яйца
- щипка сол
Приготвяне:
Разстварям маята в затопленото мляко заедно със солта, щипка захара и щипка брашно. Оставям да втаса няколко минути. В центъра на пресятото брашно правя кладенче в което изсипвам захарта, добавям се яйцата, разтопеното масло и втасалата мая. Замесвам за кратко меко тесто (възможо е част от брашното да остане не използвано). Тестото оставям покрито с кърпа на топло място да втаса около час.
ПЛЪНКА
Продукти:
- 1 ч. ч. бяла захар (за следващия път ще си набавя кафява захар, сигурно ще стане по-вкусно)
- 50 гр масло
- 1 с. л. канела
- стафиди
Приготвяне:
В разтопеното масло разбърквам всички продукти без стафидите.
КИФЛИЧКИТЕ:
Втасалото тесто разточвам на кора около 1 см., разстилам планката и поръсвам със стафиди. Навиваме кората на руло и го нарязвам на филийки окол 2,5 см. Нареждам в тава покрита с хартия за печене, покривам с кърпа и оставям на топло за около 20 мин да се отпуснат. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. Кифличките удвояват обема си така, че би било добре разстоянието между тях да е по-голямо, но дори и да се слепят както стана с моите не е проблем. Изпечените и горещи кифлички поръсваме с вода и завивавме на топло да си "обиколят нивата", както казваше баба ми :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар